Φυσικές Ομορφιές/Αξίζει να Επισκεφτείτε!

  • Παραποτάμιο Πάρκο Νεοχωρίου

Στο Νεοχώρι, στις όχθες του ποταμού Αράχθου, υπάρχει το Παραποτάμιο Πάρκο που περιλαμβάνει διαμορφωμένο χώρο αναψυχής με παραδοσιακό καφενείο, παιδική χαρά και εξέδρες. Πολλοί κάτοικοι των γύρω περιοχών της Άρτας καθώς και τουρίστες επισκέπτονται το Πάρκο για να απολαύσουν τη θέα προς το ποτάμι καθώς και για διάφορες εκδηλώσεις πολιτιστικού ή θρησκευτικού χαρακτήρα που πραγματοποιούνται (Θεοφάνεια – ρίψη Σταυρού, Καθαρή Δευτέρα, «Αράχθεια»).

  • Μεγάλη Πλάκα Κομποτίου

Η Μεγάλη Πλάκα Κομποτίου αποτελεί μια μεγάλη κεκλιμένη πέτρινη επιφάνεια στο Λόφο του Προφήτη Ηλία. Βρίσκεται απέναντι από τα σπίτια του χωριού και κάτω από τη δεξαμενή. Η πρόσβαση σε αυτή είναι δυνατή ακολουθώντας το δρόμο προς το λόφο μετά το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο γήπεδο Κομποτίου.

  • Πλατανιάς Κομποτίου

Στο δρόμο Κομποτίου – Φλωριάδας, στο ύψος της «Κούλιας» Κομποτίου, στρίβοντας αριστερά και διανύοντας απόσταση περίπου 800 μέτρα, βρίσκεται η θέση «Πλατανιάς» Κομποτίου. Η ονομασία της περιοχής προέρχεται από τα μεγάλα πλατάνια που υπάρχουν εκεί, τα οποία προσφέρουν τον ίσκιο και τη δροσιά τους και δημιουργούν τοπίο ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς.

Στον Πλατανιά πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις από τους τοπικούς πολιτιστικούς Συλλόγους, με πιο γνωστή αυτή που γίνεται κάθε Πρωτομαγιά.

  • Φωτεινό

Το Φωτεινό είναι χωριό που ανήκει στη δημοτική ενότητα Κομποτίου. Βρίσκεται σε απόσταση 18 χιλιομέτρων από την Άρτα, στα όρια των νομών Άρτας και Αιτωλοακαρνανίας, και σε υψόμετρο 500 μέτρων περίπου. Η θέα που προσφέρει το χωριό είναι ξεχωριστή.

Συγκεκριμένα από το Φωτεινό (και ιδιαίτερα τις τοποθεσίες Κούλια και Καντζηγιώργη) μπορεί κάποιος να διακρίνει την Άρτα και τα διασπαρμένα χωριά της πεδιάδας της, τον Αμβρακικό κόλπο με την Πρέβεζα στο βάθος, τα Ακαρνανικά Όρη με την Αμφιλοχία αριστερά τους, το όρος Γάβρογο με τη Σκουληκαριά στους πρόποδές του, το Ξηροβούνι προς τα βορειοδυτικά καθώς και τα επιβλητικά βουνά των Τζουμέρκων που υψώνονται στα βόρεια.

  • Ράμμα Παραλία Κομποτίου

Στην περιοχή Ράμμα Κομποτίου, ο επισκέπτης συναντάει την ομώνυμη παραλία, στη πίσω πλευρά της οποίας βρίσκεται η λιμνοθάλασσα του Άγριλου. Η παραλία αποτελεί συνέχεια της παραλίας Μενιδίου και η έκτασή της φτάνει μέχρι τη Κόπραινα.

  • Η Κόπραινα

Η Κόπραινα βρίσκεται σε απόσταση 19 χιλιομέτρων από την πόλη της Άρτας και περίπου μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα είχε πλούσια εμπορική κίνηση, καθώς αποτελούσε το λιμάνι του Νομού Άρτας. Το κλίμα της εποχής εκείνης αποτυπώνεται μέσω του βιβλίου «τα δελφινάκια του Αμβρακικού» του συγγραφέα και σκηνοθέτη Ντίνου Δημόπουλου και της ομώνυμης ταινίας, που γυρίστηκε το 1993.

Η περιοχή της Κόπραινας είναι γνωστή για το φάρο που υπάρχει εκεί, ο οποίος χτίστηκε το 1906 και πλέον αποτελεί μουσείο «η κατοικία του φαροφύλακα», με πλούσια και ιδιαίτερα εκθέματα σχετικά με τους φάρους και διάφορα είδη αναφορικά με τη ζωή του φαροφύλακα.

Σήμερα, η Κόπραινα αποτελεί ορμητήριο για τους τοπικούς ψαράδες. Στα αναπαλαιωμένα κτίρια του λιμανιού της Κόπραινας στεγάζεται από το 2003 το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αράχθου , όπου λειτουργούν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Μουσείο Αλιείας και το Μουσείο Φάρων .οπου υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τη χλωρίδα, την πανίδα και τις ανθρώπινες δραστηριότητες στον Αμβρακικό κόλπο.

  • Λιμνοθάλασσα Κόφτρα – Παλιομπούκα

Η λιμνοθάλασσα Κόφτρα – Παλιομπούκα αποτελεί μία από τις αρκετές λιμνοθάλασσες που έχουν δημιουργηθεί στον Αμβρακικό κόλπο. Είναι περιοχή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, πλούσια σε ψάρια. Συγκεκριμένα σε έκταση 5000 στρεμμάτων μέσω περιφραγμένων θαλάσσιων χώρων (παραδοσιακά διβάρια ή βιβάρια), παράγονται τσιπούρες, κέφαλοι, χέλια και γοβιοί.

  • Λίμνη Πουρναρίου

Η λίμνη Πουρναρίου αποτελεί τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε από την κατασκευή του ομώνυμου υδροηλεκτρικού φράγματος. Η κατασκευή του φράγματος Πουρναρίου ξεκίνησε το 1981 και ολοκληρώθηκε το 1997. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος φράγμα στην Ελλάδα μετά του Μόρνου, χωμάτινο και έχει πλάτος βάσης 450 μέτρων και ύψος 107 μέτρων.

Η περιοχή της λίμνης αποτελείται από τοπία απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και μάλιστα κάποιες εποχές του χρόνου, κυρίως κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, όταν το φράγμα είναι ανοιχτό και η στάθμη της λίμνης χαμηλά, έρχονται στην επιφάνεια τα παλιά σπίτια, το παλιό δημοτικό σχολείο και δεντροστοιχίες από το κομμάτι του χωριού της Κάτω Καλεντίνης, που εξαφανίστηκε με τη δημιουργία του φράγματος.

Η λίμνη προσφέρεται για αρκετές δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού. Οι κυριότερες από αυτές είναι ψάρεμα από την όχθη με καλάμι, καθώς υπάρχουν άφθονα είδη ψαριών σε αυτήν, καθώς και canoe-kayak (για περισσότερες πληροφορίες www.trekking.gr)