Αξίζει να Επισκεφτείτε στο Δήμο Αρταίων

  • Τεχνητή λίμνη Άρτας

Πίσω από τα ΚΤΕΛ Άρτας, σε απόσταση περίπου 10 λεπτών από το κέντρο της Άρτας, έχει δημιουργηθεί η τεχνητή λίμνη της Άρτας. Ο χώρος έχει διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να αποτελεί χώρο αναψυχής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Άρτας.

Συγκεκριμένα, προσφέρεται η δυνατότητα για περίπατο, τρέξιμο και ποδήλατο γύρω από τη λίμνη. Η πανίδα της λίμνης αποτελείται κυρίως από πάπιες και χήνες, οι οποίες βγαίνουν και στις όχθες της. Στα νερά της λίμνης υπάρχουν και ενυδρίδες (ή βίδρες), ενώ τα νερά της εμπλουτίστηκαν με γόνους κυπρίνων από το Κρατικό Κυπρινοτροφείο Ψαθοτοπίου Άρτας.

  • Κορωνησία

Η Κορωνησία είναι ένας ψαράδικος οικισμός (ψαροχώρι), με μόνιμο πληθυσμό που δεν ξεπερνά τους 350 κατοίκους και βρίσκεται πάνω στο ομώνυμο νησάκι, νοτιοδυτικά της Άρτας μέσα στον Αμβρακικό κόλπο. Είναι σε απόσταση περίπου 25 χιλιόμετρα από την Άρτα και ενώνεται με τη στεριά με μακρύ στενό πέρασμα, που είναι ασφαλτοστρωμένο.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων περίπου πριν την Κορωνησία, μπορεί κάποιος να παρατηρεί τις λιμνοθάλασσες Λογαρού και Τσουκαλιό, τις ψαρόβαρκες, τα παραδοσιακά διβάρια (ιχθυολογικές εγκαταστάσεις), ενώ πριν την Κορωνησία, στη Σαλαώρα, υπάρχει το Κέντρο Έρευνας & Πληροφόρησης σχετικά με τη χλωρίδα και πανίδα του υγροβιότοπου του Αμβρακικού.

Η Κορωνησία προσφέρει στους επισκέπτες της ευκαιρίες για πολλές δραστηριότητες, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Συγκεκριμένα, μπορεί κανείς να επισκεφτεί το Βυζαντινό ναό της Γεννήσεως Θεοτόκου (Παναγία Κορωνησίας), που σώζεται από το 1193 και σήμερα λειτουργεί ως ενοριακός ναός. Σε κοντινή απόσταση σώζεται και το εκκλησάκι του Αγίου Ονούφριου, που χρονολογείται μεταξύ του 7ου και 10ου αιώνα μΧ.

Οι παραλίες που διαθέτει είναι κατάλληλες για μπάνιο, σύμφωνα με ελέγχους που διενεργούνται από τη Διεύθυνση Υγείας Άρτας, υπό την εποπτεία της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, ενώ ο καθένας μπορεί να απολαύσει τη βόλτα του στην κεντρική πλατεία και στο λιμανάκι του χωριού.

Όσον αφορά την εστίαση και τη διαμονή, υπάρχουν ψαροταβέρνες που προσφέρουν ψάρια και θαλασσινές λιχουδιές του Αμβρακικού όπως επίσης και ενοικιαζόμενα δωμάτια – ξενώνες.

  • Τζουμερκοχώρια (Ροδαυγή – Σκούπα)

Ο δήμος Αρταίων, όπως έχει διαμορφωθεί έπειτα από το πρόγραμμα «Καλλικράτης», περιλαμβάνει και κάποια από τα χωριά των Τζουμέρκων, τα οποία αποτελούν τη δημοτική ενότητα Ξηροβουνίου (πρώην δήμος Ξηροβουνίου). Τα κυριότερα από αυτά τα χωριά, που αναδεικνύουν την ομορφιά των Τζουμέρκων, είναι η Ροδαυγή και η Σκούπα.

Η Ροδαυγή βρίσκεται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από την πόλη της Άρτας, σε υψόμετρο περίπου 740 μέτρων. Μέχρι τη δεκαετία του 1970 το όνομα του χωριού ήταν Νησίστα, αλλά έκτοτε αποκαλείται Ροδαυγή, λόγω του ρόδινου χρώματος που παίρνει το τοπίο του χωριού κατά την αυγή του ήλιου.

Το χωριό προσφέρει απίστευτη θέα προς τις πλαγιές των Τζουμέρκων και την τεχνητή λίμνη Πουρναρίου, είναι καταπράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά, βρύσες κλπ. Στην κεντρική πλατεία του χωριού βρίσκεται ο Ναός της Αγίας Παρασκευής, που χτίστηκε το 1804, και εκεί πραγματοποιείται το ομώνυμο πανηγύρι (26-27 Ιουλίου), όπου μεταξύ άλλων υπάρχει και το δρώμενο του παραδοσιακού χορού «Καγκελάρι». Τα τελευταία χρόνια κατά το μήνα Οκτώβριο πραγματοποιείται στο χωριό με ιδιαίτερη επιτυχία η «Γιορτή Κάστανου & Τσίπουρου», με δραστηριότητες που έχουν επίκεντρο τα προϊόντα του χωριού καθώς και παραδοσιακούς χορούς.

Στην πλατεία του χωριού υπάρχουν καφενεία, ταβέρνες και ψησταριές για τους επισκέπτες, ενώ το χωριό διαθέτει και τρεις παραδοσιακούς ξενώνες (Μαρουσιώ, Νησίστα, Αράχθεα).

Η Σκούπα βρίσκεται σε απόσταση 32 χιλιομέτρων από την πόλη της Άρτας σε υψόμετρο 460 μέτρων. Αποτελεί ένα χωριό που αναδεικνύει την ομορφιά των βουνών των Τζουμέρκων. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται κάθε Αύγουστο το Φεστιβάλ Αράχθειου Θεάτρου Τζουμέρκων στο μικρό υπαίθριο θέατρο στο Παλαιοχώρι Σκούπας Άρτας, όπου διεξάγονται διάφορες θεατρικές παραστάσεις και παραδοσιακές μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις.

Στην περιοχή επιχειρείται τα τελευταία χρόνια να δημιουργηθεί ένα νέο υδροηλεκτρικό φράγμα (στη θέση Άγιος Νικόλαος), ωστόσο η αντίσταση των κατοίκων καθώς και διαφόρων περιβαλλοντικών συλλόγων είναι σθεναρή, ώστε να μην αλλοιωθεί το φυσικό τοπίο ιδιαίτερης ομορφιάς της περιοχής.