Εκδηλώσεις/Πανηγύρια -Θέατρο Δήμου Αρταίων

  • Άπειρος Γη – Εορτασμοί για την απελευθέρωση της Άρτας

Στο πλαίσιο του εορτασμού για την απελευθέρωση της Άρτας, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με την ονομασία » Άπειρος Γη». Οι εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα το μήνα Ιούνιο  και κορυφώνονται το τελευταίο δεκαήμερο αυτού, με πολιτιστικές εκδηλώσεις, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις.

  • Εορτασμός της Πολιούχου της Άρτας

Στις 11 Μαρτίου γιορτάζει η πολιούχος της πόλης, Αγία Θεοδώρα. Στο πλαίσιο της θρησκευτικής εορτής γίνεται λιτανεία της εικόνας και των λειψάνων της Αγίας, συνοδεία πολιτιστικών συλλόγων, της δημοτικής μπάντας, σχολείων της πόλης και άλλων τοπικών φορέων.

  • Εμποροπανήγυρη

Στα τέλη του Σεπτέμβρη, στο εκθεσιακό κέντρο της Άρτας, κοντά στο κάστρο της πόλης και την Ιερά Μητρόπολη, διοργανώνεται μεγάλη εμποροπανήγυρη με τη συμμετοχή τοπικών επιχειρήσεων και άλλων μικροπωλητών. Στις λεγόμενες «παράγκες» μπορείτε να βρείτε οτιδήποτε, από βαμβακερά και παπλώματα έως  ασημένια κοσμήματα και βιβλία. Την έναρξη του παζαριού («μουχούστ», όπως συνηθίζουν να το λένε οι ντόπιοι), εγκαινιάζει ο δήμαρχος της πόλης, με τη συνοδεία μπάντας και πυροτεχνημάτων, τα οποία χρωματίζουν τον αρτινό ουρανό  και δημιουργούν μία ατμόσφαιρα μαγική.

Σε χώρο παραπλήσιο του παζαριού, την ίδια χρονική περίοδο, πραγματοποιείται και έκθεση με τη συμμετοχή πολλών επιχειρήσεων από όλη την Ελλάδα.

  • Το γυναικείο Καρναβάλι

Κατά τη περίοδο του καρναβαλιού, τη Τετάρτη πριν τη τελευταία Κυριακή των Αποκρεών, οι γυναίκες της περιοχής διοργανώνουν το περίφημο γυναικείο καρναβάλι της πόλης, που αποτελεί θεσμό εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μία μεγάλη παρέλαση πραγματοποιείται στη κεντρική οδό Σκουφά της πόλης, όπου ευφάνταστα κοστούμια και άρματα παρελαύνουν μπροστά από πλήθος κόσμου.

Τη Κυριακή 12 Οκτωβρίου στη περιοχή Ροδαυγή, Άρτας, λαμβάνει χώρα η μεγάλη γιορτή του τσίπουρου και του κάστανου.
Η γιορτή διοργανώνεται από τους τοπικούς Πολιτιστικούς συλλόγους με τη συμβολή του Δήμου Αρταίων αλλά και όλων των κατοίκων της περιοχής και αποτελεί σημαντικό γεγονός που συγκεντρώνει μεγάλο πλήθος επισκεπτών.
Κατά τη διάρκεια της γιορτής, ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί τοπικές λιχουδιές της περιοχής, να γνωρίσει τα προϊόντα, τα ήθη και έθιμα του τόπου και φυσικά να δοκιμάσει το τσίπουρο (οινοπνευματώδες ποτό της περιοχής, με έντονη γεύση, το αντίστοιχο από το ρακί των Κρητικών). Οι μουσικές από τα παραδοσιακά συγκροτήματα αντηχούν καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων έως τη δύση του ηλίου ενώ η θέα από το χώρο των εκδηλώσεων, της κοιλάδας του ποταμού Αράχθου, σε καθηλώνει.

ΘΕΑΤΡΟ

theatro

Στην Άρτα δραστηριοποιούνται τρεις θεατρικές ομάδες:
H ομάδα του συλλόγου ΣΚΟΥΦΑ.
H ομάδα του συλλόγου ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ.
H Νέα Ομάδα Θεάτρου Άρτας (Ν.Ο.Θ.Α.).
Κάθε προσπάθεια των ομάδων αυτών είναι αξιοζήλευτη καθώς πηγάζει από την αγάπη τους για το θέατρο γι’ αυτό και τυγχάνει ευρείας αποδοχής από το αρτινό, και όχι μόνο, κοινό.
Αν βρεθείτε στην Άρτα αξίζει να ενημερωθείτε για το αν λαμβάνει χώρα κάποια θεατρική παράσταση και να τη παρακολουθήσετε πληρώνοντας μικρό χρηματικό αντίτιμο.