Εκδηλώσεις / Πανηγύρια

  • Εκδηλώσεις στο Πέτα

Φιλελλήνια

Τα Φιλελλήνια αποτελούν επετειακές εκδηλώσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο στις αρχές Ιουλίου στο Πέτα για την ομώνυμη μάχη που πραγματοποιήθηκε εκεί στις 4 Ιουλίου 1822, όπου στα πλαίσια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 κατά των Τούρκων, Έλληνες και Ευρωπαίοι Φιλέλληνες αγωνιστές έχασαν τη ζωή τους, αποτελώντας σύμβολο ηρωισμού, αυτοθυσίας και ανάπτυξης πνεύματος φιλελληνισμού.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Δήμου Νικολάου Σκουφά και του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Πέτα και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αθλητικούς αγώνες, χορευτικές παραστάσεις, μουσική δημοτική βραδιά, συναυλία και παράσταση καραγκιόζη. Η κορύφωση των εκδηλώσεων πραγματοποιείται με την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Πέτα και το Τρισάγιο στο Μνημείο Πεσόντων Πέτα, όπου υπάρχει και κατάθεση στεφάνων.

Εορτασμός Καθαράς Δευτέρας

Στην κεντρική πλατεία του χωριού πραγματοποιούνται κάθε Καθαρά Δευτέρα εορταστικές εκδηλώσεις με ορχήστρες δημοτικών χορών και τη συνοδεία παραδοσιακών Σαρακοστιανών εδεσμάτων (φασολάδα, χαλβάς, ελιές, τουρσί, λαγάνα).

• Εκδηλώσεις στο Κομμένο

Στο Κομμένο Άρτας πραγματοποιούνται κάθε χρόνο τον Αύγουστο εννιαήμερες εκδηλώσεις, στη μνήμη των θυμάτων της σφαγής των κατοίκων του χωριού στις 16 Αυγούστου 1943 από τους Γερμανούς Ναζί. Συγκεκριμένα τη μέρα εκείνη, 317 κάτοικοι του χωριού σφαγιάστηκαν από τους Γερμανούς και αποτελεί ένα από τα αποτροπιαστικά εγκλήματα κατά αμάχων που πραγματοποιήθηκε την περίοδο της γερμανικής κατοχής.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Δήμου Νικολάου Σκουφά και του Μορφωτικού Συλλόγου Κομμένου και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων δωρεάν μαθήματα μουσικών οργάνων και χορού, μουσικές λαϊκές βραδιές, συναυλίες με νεανικά συγκροτήματα, χορευτικά συγκροτήματα μαρτυρικών τόπων και παραστάσεις καραγκιόζη. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με την τέλεση μνημόσυνου για τα 317 θύματα της σφαγής το πρωί της 16ης Αυγούστου όπου γίνεται και κατάθεση στεφάνων.

• Εκδηλώσεις στο Φωτεινό

Επέτειος Πεσόντων Φωτεινιωτών

Την πρώτη Κυριακή του Μαρτίου, στο Φωτεινό, τελείται μνημόσυνο με ανάλογες εκδηλώσεις προς τιμή των πέντε Φωτεινιωτών Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, που εκτελέσθηκαν από τα Ιταλικά στρατεύματα κατοχής το 1943, σε μνημείο στην πλατεία του χωριού.

Φωτεινιώτικα

Τα «Φωτεινιώτικα» διεξάγονται κάθε Αύγουστο και αποτελούν μία από τις σημαντικότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις της περιοχής του Φωτεινού και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν παραδοσιακά δρώμενα (παραδοσιακό αλώνισμα με άλογα σε πέτρινο αλώνι), θεατρικές βραδιές, μουσικές βραδιές νέων, ομιλίες και αθλητικούς αγώνες. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται στις 16 Αυγούστου με μεγάλη μουσική βραδιά.

• Εκδηλώσεις στο Κομπότι

Κομποτείκο Καρναβάλι

Κάθε χρόνο στις Απόκριες πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις στο Κομπότι με κορύφωση το καρναβάλι στους δρόμους του χωριού.

Εορτασμός Καθαράς Δευτέρας

Στο δημοτικό αναψυκτήριο του Κομποτίου, στη θέση Σωκήπια, πραγματοποιούνται κάθε Καθαρά Δευτέρα εορταστικές εκδηλώσεις με συνοδεία παραδοσιακής μουσικής ενώ παράλληλα σερβίρονται και διάφορα Σαρακοστιανά φαγητά (ελιές, τουρσί, χαλβάς, ταραμάς, φασολάδα).

«Σκουφαϊκά» 

Κάθε χρόνο, στα τέλη Ιουλίου, διοργανώνονται στο Κομπότι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις (Σκουφαϊκά), προς τιμήν του Νικόλαου Σκουφά, ιδρυτή της Φιλικής Εταιρίας, ο οποίος καταγόταν από το Κομπότι. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Δήμου Νικολάου Σκουφά και του Πολιτιστικού Συλλόγου Κομποτίου και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αθλητικούς αγώνες, χορευτικές παραστάσεις και λαϊκά γλέντια. Η κορύφωση των εκδηλώσεων αυτών περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων μπροστά στον Ανδριάντα του Νικολάου Σκουφά, στην ομώνυμη κεντρική πλατεία του Κομποτίου.

• Εκδηλώσεις στις Σελλάδες

Εορτασμός της Παναγίας

Υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σελλάδων, διοργανώνονται το διήμερο 14-15 Αυγούστου εορταστικές εκδηλώσεις, προς τιμήν της Παναγίας. Συγκεκριμένα, υπάρχει λιτάνευση της Εικόνας της, την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, που ξεκινάει από την Ιερά Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ενώ οι εκδηλώσεις κορυφώνονται το Δεκαπενταύγουστο με λαϊκό πανηγύρι για τη γιορτή της Παναγίας.

Επέτειος Πεσόντων Σελλαδιτών

Κάθε χρόνο στα τέλη Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται επίσημος εορτασμός προς τιμήν των δώδεκα (12) Σελλαδιτών που εκτελέστηκαν από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής στις 29 Σεπτεμβρίου 1943.

• Εκδηλώσεις στο Νεοχώρι

«Αράχθεια»

Κάθε χρόνο (συνήθως τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου) διοργανώνονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Αράχθεια» στο Παραποτάμιο Πάρκο του Νεοχωρίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Νικολάου Σκουφά και του Πνευματικού Κέντρου Νεοχωρίου. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν παραδοσιακούς χορούς, λαϊκές βραδιές, θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες.

Εορτασμός Καθαράς Δευτέρας

Κάθε Καθαρά Δευτέρα διεξάγονται εορταστικές εκδηλώσεις στο Παραποτάμιο Πάρκο, όπου σερβίρονται παραδοσιακά Σαρακοστιανά φαγητά ενώ διάφορες ορχήστρες παίζουν παραδοσιακή μουσική.

Πανηγύρια

Στα χωριά του Δήμου Νικολάου Σκουφά πραγματοποιούνται διάφορα πανηγύρια. Τα κυριότερα από αυτά, όπως αναγράφονται και στην ιστοσελίδα του Δήμου Νικολάου Σκουφά (www.nskoufas.gr) είναι :

• ΠΑΣΧΑ: Καγκελάρι στην Περάνθη.
• ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ: Κινητή γιορτή, πανηγύρι στον οικισμό του Ανθοτόπου.
• 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: Αγίου Γεωργίου, πανηγύρι στο Πέτα
• 21 ΜΑΪΟΥ: Αγίων Κων/νου και Ελένης, πανηγύρι στο Λουτρότοπο.
• 26 ΙΟΥΛΙΟΥ: Αγίας Παρασκευής, πανηγύρι στην Αγ. Παρασκευή και στη Μεγάρχη.
• 27 ΙΟΥΛΙΟΥ: Αγίου Παντελεήμονα, πανηγύρι στην Περάνθη.
• 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Του Σωτήρος, πανηγύρι στις Συκιές.
• 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Κοίμηση της Θεοτόκου, πανηγύρι στην Ακροποταμιά.
• 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: Γενέθλιο της Θεοτόκου, πανηγύρι στον Παχυκάλαμο και στα Κολομόδια.
• 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Του Αγίου Δημητρίου, πανηγύρι στο Νεοχώρι.