Εναλλακτικός Τουρισμός

Ο εναλλακτικός τουρισμός (alternative tourism) αποτελεί τη σύγχρονη τάση του τουρισμού παγκοσμίως, ώστε αυτός να είναι φιλικός προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Η περιοχή της Άρτας μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις ανθρώπων που αναζητούν διαφορετικό τρόπο διακοπών, ο οποίος θα συνδέεται με την προστασία της τοπικής κουλτούρας, του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος αλλά και με την αποφυγή της χρήσης υπηρεσιών οργανωμένου μαζικού τουρισμού και υποστηρίζει αρκετές εναλλακτικές δραστηριότητες.

ΑΕΡΑΘΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ

podilasia-500x325

Η περιοχή της Άρτας περιλαμβάνει πανέμορφα φυσικά τοπία. Ένας πρωτότυπος και συνάμα αξέχαστος τρόπος να τα θαυμάσει κανείς είναι από απόσταση εκατοντάδων μέτρων πάνω από τη γη μέσω αλεξίπτωτου πλαγιάς (παραπέντε) ή αιωροπτερισμού. Οι δραστηριότητες αυτές προσφέρεται συνήθως για τους πιο τολμηρούς, ωστόσο αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσει ο καθένας, καθώς πρόκειται να αποτελέσει μοναδική εμπειρία. Στην περιοχή ης Άρτας μπορεί κανείς να απευθυνθεί στην Αερολέσχη Άρτας, η οποία διοργανώνει πτήσεις από τις πίστες στη περιοχή Γρίμποβο, στα βόρεια της πόλης, υπό τη καθοδήγηση έμπειρων εκπαιδευτών και πιλότων.

Επίσης στην Άρτα έχει την έδρα της η Αερολέσχη Δυτικής Ελλάδος, στην οποία έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Νικολάου Σκουφά έκταση στην περιοχή Κολομόδια ώστε να δημιουργηθεί πίστα προσγείωσης και απογείωσης και έχει τη δυνατότητα κανείς να απολαύσει τοπικές πτήσεις πάνω από την Άρτα με συνοδεία εκπαιδευμένων πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας.

RAFTING ΣΤΟΝ ΑΡΑΧΘΟ

 

rafting
 

Ο ποταμός Άραχθος προσφέρεται για rafting, με τη συνηθισμένη υδάτινη διαδρομή να έχει μήκος περίπου 13 χλμ., με αφετηρία τη γέφυρα της Πλάκας και τερματισμό στην περιοχή της Σκούπας. Η διαδρομή στο μεγαλύτερο μέρος είναι ήπια, ωστόσο σε κάποια σημεία η στάθμη του νερού γινεται υψηλή και συναντώνται βράχια, διατηρώντας τους συμμετέχοντες σε διαρκή ετοιμότητα, απαιτώντας γρήγορα αντανακλαστικά & εγρήγορση. Εκτός από την extreme εμπειρία της κατάβασης, στο τέλος της διαδρομής τα γκρουπ έχουν την επιλογή να επισκεφτούν κάποιο από τα τοπικά ταβερνάκια και να απολαύσουν τοπικές λιχουδιές & εδέσματα. Όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στη δραστηριότητα αυτή μπορούν να απευθυνθούν στις παρακάτω επιχειρήσεις:

Canoe-Kayak

Ο επισκέπτης της Άρτας έχει τη δυνατότητα να κάνει δραστηριότητες κανο-καγιακ. Συγκεκριμένα μπορεί να ασχοληθεί με θαλάσσιο κανο-καγιακ στον Αμβρακικό κόλπο, όπου εκεί δραστηριοποιείται η επιχείρηση του κου Γαζέτα, εκπαιδευτής με πολύχρονη εμπειρία και αντίστοιχα στην τεχνητή λίμνη Πουρναρίου, βορειανατολικά της Άρτας, όπου για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να απευθυνθεί κανείς στην εταιρία Trekking Hellas.

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

podilasia-500x325

Η ευρύτερη περιοχή της Άρτας προσφέρει τη δυνατότητα για ποδηλασία σε διαδρομές δίπλα στον Αμβρακικό κόλπο (Κορωνησία) και μέσα από τα όμορφα πεδινά χωριά. Για πληροφορίες σχετικά με εναλλακτικές ποδηλατικές διαδρομές μπορεί κανείς να απευθυνθεί στον Ποδηλατικό Όμιλο Άρτας, ο οποίος ανά τακτά χρονικά διαστήματα διοργανώνει διάφορους ποδηλατικούς αγώνες στην περιοχή, με συμμετοχή αρκετών κατοίκων αλλά και επισκεπτών.

Παράλληλα στα βουνά των Τζουμέρκων υπάρχει η δυνατότητα για ορεινή ποδηλασία και ενδεικτικές διαδρομές είναι οι εξής:

  • Γέφυρα Πλάκας – Μέγα Αμπέλια (εγκαταλελειμμένο χωριό) – διάρκεια τρεις ώρες
  • Γύρος Τζουμέρκων – διάρκεια πέντε με έξι ώρες

Για μεγαλύτερη επιλογή διαδρομών ορεινής ποδηλασίας και περισσότερες πληροφορίες μπορεί να απευθυνθεί κανείς στην εταιρία ViaNatura.


ΙΠΠΑΣΙΑ

ippasia

Στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Άρτας υπάρχει η δυνατότητα για ιππασία. Συγκεκριμένα όλες οι ηλικίες (μικρά παιδιά και μεγαλύτεροι) μπορούν να απολαύσουν μία βόλτα με το άλογο, συνδυάζοντας αυτή τη δραστηριότητα κατά την παραμονή τους στα Τζουμέρκα ή επισκεπτόμενοι ειδικά διαμορφωμένο χώρο ιππασίας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με δραστηριότητες ιππασίας μπορεί να απευθυνθεί κανείς στον Ιππικό Όμιλο Άρτας (μέσω fb), στην επιχείρηση Φάρμα Αλόγων «η Αχυρώνα» (μέσω fb) και στην εταιρία Trekking Hellas.

ΚΥΝΗΓΙ

Η περιοχή της Άρτας είναι πλούσια σε θηράματα από κοτσύφια, μπεκάτσες, τσίχλες έως λαγούς και αγριογούρουνα. Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να απευθυνθεί κανείς στον Κυνηγετικό Σύλλογο Άρτας για να ενημερωθεί για τις περιοχές και τις περιόδους που επιτρέπεται το κυνήγι, όπως επίσης και για την πανίδα της περιοχής.