Ιστορικά/ Αρχαιολογικά Μνημεία

  • Μνημείο Πεσόντων Πέτα

Το μνημείο Πεσόντων βρίσκεται σε ύψωμα στην κορυφή του χωριού Πέτα και έχει ανεγερθεί στη μνήμη των Φιλελλήνων αγωνιστών, που έπεσαν ηρωικά στη μάχη του Πέτα κατά των Τούρκων στις 4 Ιουλίου 1822.

Στη μνήμη των αγωνιστών αυτών διοργανώνονται κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις Φιλελλήνεια, όπου υπάρχει τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο. Επίσης στο μνημείο κατατίθενται και στέφανα κατά τις εθνικές επετείους.

Πέρα από την επίσκεψη του μνημείου ο χώρος προσφέρει υπέροχη θέα προς την πόλη και την πεδιάδα της Άρτας, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τον καφέ τους σε κάποια από τις παρακείμενες καφετέριες.

  •  Μνημείο Πεσόντων Κομμένο

Το μνημείο Πεσόντων βρίσκεται στην κεντρική πλατεία στο Κομμένο Άρτας και είναι προς τιμήν των 317 κατοίκων του χωριού που σφαγιάστηκαν από τους Γερμανούς Ναζί στις 16 Αυγούστου 1943.

Το γεγονός αυτό χαρακτηρίζεται ως το ολοκαύτωμα του Κομμένου κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής και κάθε χρόνο τον Αύγουστο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων της σφαγής. Οι εκδηλώσεις αυτές κορυφώνονται με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Πεσόντων.

  •  Ανδριάντας Σκουφά (Κομπότι)

Στο Κομπότι, στην κεντρική πλατεία του χωριού, υπάρχει ο ανδριάντας του Νικολάου Σκουφά, ο οποίος γεννήθηκε στην περιοχή αυτή κα υπήρξε ένας από τους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρίας. Μάλιστα προς τιμήν του ο δήμος της περιοχής, όπως προέκυψε με βάση το πρόγραμμα «Καλλικράτης» έπειτα από τη συνένωση των δήμων Πέτα, Αράχθου, Κομποτίου και της κοινότητας Κομμένου φέρει το όνομά του.

Ο ανδριάντας δημιουργήθηκε μεταξύ των ετών 1925-1930 από το διακεκριμένο γλύπτη Βασίλειο Φαληρέα και είναι τοποθετημένος σε μαρμάρινο βάθρο περίπου δύο μέτρων και απεικονίζεται ανάγλυφα σε κύκλο οι μορφές των τριών ιδρυτών της Φιλικής Εταιρίας (Νικόλαος Σκουφάς, Αθανάσιος Τσακάλωφ, Εμμανουήλ Ξάνθος).

Στον ανδριάντα γίνεται κατάθεση στεφάνων κατά την κορύφωση των εκδηλώσεων Σκουφαϊκά, οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε τέλη Ιουλίου στο Κομπότι προς τιμήν του Νικολάου Σκουφά.

  •  Κούλιες (Τούρκικα Φυλάκια)

Στην περιοχή του Κομποτίου υπήρχαν τα σύνορα μεταξύ του νεοσύστατου ελληνικού κράτους και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπως αυτά καθορίστηκαν με τη συνθήκη της Ανεξαρτησίας το 1832.

Κατά μήκος των συνόρων αυτών ήταν κτισμένα οι Κούλιες (τούρκικα φυλάκια), από τις οποίες δύο (που βρίσκονται στις θέσεις Πλατύ και Γενιτσάρισσες), σώζονται σε αρκετά καλή κατάσταση και μπορούν να τις επισκεφτούν όσοι ενδιαφέρονται.