Ιστορικά/ Αρχαιολογικά μνημεία

  • Προτομή Γεωργίου Καραϊσκάκη

Στη Σκουληκαριά, στην κεντρική πλατεία του χωριού, υπάρχει προτομή του Γεωργίου Καραϊσκάκη, ο οποίος γεννήθηκε στην περιοχή αυτή και υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ήρωες της Επανάστασης του 1821. Μάλιστα προς τιμήν του ο δήμος της περιοχής, όπως προέκυψε με βάση το πρόγραμμα «Καλλικράτης» έπειτα από τη συνένωση των δήμων Ηρακλείας, Γεωργίου Καραϊσκάκη και Τετραφυλλίας, φέρει το όνομά του.

Προς τιμήν του Γεωργίου Καραϊσκάκη πραγματοποιούνται στη Σκουληκαριά κάθε χρόνο, την προτελευταία Κυριακή του Ιουλίου, οι εκδηλώσεις «τα Καραϊσκάκεια», οι οποίες κορυφώνονται με κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ήρωα.

  • Μοναστήρι Κοιμήσεως Θεοτόκου (Σκουληκαριά)

Κοντά στη Σκουληκαριά βρίσκεται το μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, από το οποίο σήμερα μόνο ο ναός σώζεται σε καλή κατάσταση. Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Σεραφείμ τον Βυζάντιο η ίδρυση του μοναστηριού τοποθετείται γύρω στο 13ο αιώνα. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ο χώρος του μοναστηριού χρησίμευσε ως καταφύγιο των οπλαρχηγών της περιοχής, κάτι που είχε ως συνέπεια να καταστραφεί ολοσχερώς το 1854. Η επανοικοδόμησή του έγινε το 1867, όπως αναφέρεται και στην ενεπίγραφη πλάκα του Ναού, ενώ το ηγουμενείο, το οποίο είναι σήμερα ερειπωμένο, κτίστηκε το 1879.

Η εκκλησία είναι τρίκλιτη θολωτή βασιλική με μικρό τρούλο. Το μοναστήρι παρουσιάζει ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον, καθώς εκεί γεννήθηκε ένας από τους σημαντικότερους ήρωες της Επανάστασης του 1821, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Συγκεκριμένα σώζεται μισογκρεμισμένο το κελί στο οποίο τον γέννησε η μητέρα του, καλόγρια Ζωή Ντιμισκή, πριν καταφύγουν μαζί στο κοντινό χωριό Μαυρομάτι Καρδίτσας, για να γλιτώσουν από την οργή των συγγενών της.