Ιστορικά / Αρχαιολογικά Μνημεία

  • Γέφυρα Πλάκας

Το γεφύρι της Πλάκας βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό, στην κοιλάδα του ποταμού Αράχθου. Αποτελεί το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια και το τρίτο μεγαλύτερο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έχει συνολικό μήκος 61 μέτρα, ύψος 21 μέτρα, μέγιστο άνοιγμα της κεντρικής καμάρας 39,50 μέτρα, ύψος από το νερό μέχρι τη «μασχάλη» 19,70 μέτρα και ελάχιστο πλάτος στην κορυφή 3,20 μέτρα. Χτίστηκε το 1886 από τον πρωτομάστορα Κώστα Μπέκα και η κατασκευή του στοίχισε 300.000 γρόσια, ποσό ιδιαίτερα μεγάλο για εκείνη την εποχή. Αποτελεί το χαρακτηριστικότερο έκθεμα της γνήσιας ηπειρώτικης λαϊκής αρχιτεκτονικής.

Δίπλα στο γεφύρι, στην ανατολική όχθη του ποταμού Αράχθου, λειτουργούσε τελωνείο, καθώς το ποτάμι αποτελούσε φυσικό σύνορο μεταξύ της Ελλάδας και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας από το 1881 (όταν και απελευθερώθηκε η Θεσσαλία) μέχρι και το 1913 (όταν απελευθερώθηκε η υπόλοιπη Ήπειρος). Από τη χρονική στιγμή εκείνη και μετά το κτίριο έπαψε να έχει λόγο ύπαρξης. Ωστόσο εκεί πραγματοποιήθηκε η «συνδιάσκεψη της Πλάκας» από 21/2/1944 – 29/2/1944, με σκοπό το συντονισμό του αγώνα των αντιστασιακών οργανώσεων που δρούσαν στην Ελλάδα την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής καθώς και την παύση των μεταξύ τους εχθροπραξιών. Στη συνδιάσκεψη αυτή συμμετείχαν οι κυριότεροι αγωνιστές εκείνης της εποχής (ΕΛΑΣ – Άρης Βελουχιώτης, ΕΔΕΣ – Ναπολέων Ζέρβας, ΕΚΚΑ – Δημήτριος Ψαρρός και άλλοι), ενώ τους συμμάχους εκπροσώπησε ο υπαρχηγός της βρετανικής αποστολής στην Ελλάδα Chris Woodhouse.

Το Γεφύρι της Πλάκας

  • Μουσείο λαϊκής τέχνης (Κυψέλη)

Η πρώτη προσπάθεια δημιουργίας του Λαογραφικού Μουσείου ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας το ’70 από τον Παντελή Χρ. Καραλή και το αποτέλεσμα της είναι η λειτουργία της μόνιμης έκθεσης στην Κυψέλη Άρτας. Αποτελεί ιδιωτική συλλογή του κυρίου Καραλή, η οποία αυξάνεται διαρκώς χάρη στην αγάπη που επιδεικνύει για τον τόπο του.

Συγκεκριμένα, η συλλογή ξεπερνάει τα 2.000 αντικείμενα και τα κυριότερα εκθέματα είναι σκεύη αγροτικής και οικιακής χρήσης, όπλα, υφαντά, ξυλόγλυπτα, κεντήματα, νομίσματα, παραδοσιακές ενδυμασίες, εργαλεία διαφόρων επαγγελματιών και άλλα. Τα αντικείμενα αυτά αποτυπώνουν με τον πιο παραστατικό τρόπο τον τρόπο ζωής των κατοίκων στα Τζουμέρκα, τη καθημερινότητά τους και τον πολιτισμό τους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του Μουσείου μπορεί κάποιος να απευθυνθεί στο τηλέφωνο επικοινωνίας 2685071390.

  • Λαογραφικό Μουσείο της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρίας Τζουμέρκων (Ι.Λ.Ε.Τ) στα Άγναντα

Η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρία Τζουμέρκων (Ι.Λ.Ε.Τ) ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 1998 και έχει έδρα την Άγναντα. Βασικός στόχος της ΙΛΕΤ είναι η μελέτη του πολιτισμού της περιοχής των Τζουμέρκων, μέσω της καταγραφής στοιχείων της προφορικής παράδοσης των κατοίκων της και της συγκέντρωσης και διάσωσης αντικειμένων ως τεκμήρια.

Η ίδρυση λαογραφικού μουσείου των Τζουμέρκων αποτελούσε επομένως έναν από τους βασικούς σκοπούς για την πολιτιστική ανάδειξη της περιοχής και η λειτουργία του άρχισε από το 2009. Το μουσείο βρίσκεται κοντά στη Γέφυρα της Πλάκας και παρουσιάζονται εκθέματα σχετικά με τις κυριότερες δραστηριότητες και την καθημερινότητα των κατοίκων των Τζουμέρκων κατά τα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα γίνονται προσπάθειες από την ΙΛΕΤ ώστε να εμπλουτιστεί το Μουσείο και με άλλα εκθέματα.

  • Μνημείο πεσόντων (Βουργαρέλι)

Το μνημείο πεσόντων στην κεντρική πλατεία του Βουργαρελίου είναι στη μνήμη του βομβαρδισμού που υπέστη το χωριό από τους Γερμανούς στις 5 Μαίου 1943, ως αντίποινα για την αντιστασιακή δράση των κατοίκων του κατά τη περίοδο της Γερμανικής Κατοχής.

Τα γερμανικά αεροπλάνα έριξαν πάνω από 400 βόμβες, με θύματα αρκετούς κατοίκους του χωριού, ενώ πολλά σπίτια και κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς. Δύο από τις βόμβες δεν εξερράγησαν και βρίσκονται και αυτές στην πλατεία του χωριού, δίπλα στο μνημείο των πεσόντων.