Ορειβατικός-Περιηγητικός

anarixisi

Η ευρύτερη περιοχή της Άρτας προσφέρει αρκετές δυνατότητες για ορειβατικό και περιηγητικό τουρισμό, καθώς μεγάλο τμήμα της καλύπτεται από βουνά και συγκεκριμένα την οροσειρά των Τζουμέρκων, το Ξηροβούνι και τα όρη του Βάλτου. Υπάρχουν αρκετές διαδρομές και μονοπάτια που διασχίζουν αυτά τα βουνά, ωστόσο πληροφορίες σχετικά με το βαθμό δυσκολίας και τα απαιτούμενα είδη μπορεί κανείς να αποκομίσει από τον Ορειβατικό Σύλλογο Άρτας.

Παρακάτω αναφέρονται κάποιες ενδεικτικές ορεινές διαδρομές στην περιοχή της Άρτας:

oreini-pezoporia

  • Ανάβαση στην κορυφή Αετοί στο Αστρί – Αστρί ονομάζεται το τελείωμα των όρων του Βάλτου (προς την πλευρά της Άρτας) με υψηλότερη κορυφή αυτή των Αετών με υψόμετρο 1852 μέτρα. Λίγο πριν το Αστροχώρι στο Δήμο Γ.Καραϊσκάκη ξεκινάει χωματόδρομος, ο οποίος καταλήγει στις στάνες και μπορεί κάποιος να κάνει βόλτα και στην περιοχή αυτή. Στη συνέχεια μπορεί κάποιος να κινηθεί προς την κορυφή διασχίζοντας τα λιβάδια και ανηφορίζοντας πάνω στο πετρώδες έδαφος. Η θέα που προσφέρεται στη διαδρομή αυτή προς τον Αχελώο ποταμό, τα Άγραφα και τα Τζουμέρκα είναι εκπληκτική.
  • Πεζοπορία στα Τζουμέρκα (Σκάλα Σταμάτη – Μπρέσιανη –Μελισσουργοί) – Από το χωριό του Καταρράκτη και συγκεκριμένα τους καταρράκτες που βρίσκονται κοντά στο χωριό, ξεκινάει μονοπάτι το οποίο διασχίζει τη Σκάλα Σταμάτη, την οποία χρησιμοποιούσαν οι βοσκοί για να ανεβάζουν τα ζώα τους, το λιβάδι της Μπρέσιανης και κατευθύνεται προς το Γερακοβούνι για να συναντήσει τη διαδρομή που κατευθύνεται προς το χωριό των Μελισσουργών και συγκεκριμένα στη θέση Αγκάθι. Η διαδρομή αυτή διαρκεί περίπου 8-9 ώρες με πεζοπορία.
  • Μονοπάτι «Βίδρας» – Το μονοπάτι της βίδρας ξεκινάει από τη Γέφυρα Τζαρή, περνώντας τα χωριά της Ροδαυγής & της Σκούπας, και έπειτα από απόσταση περίπου 16 χιλιομέτρων καταλήγει στη Γέφυρα της Πλάκας. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής αυτής διασχίζει κανείς δασώδεις περιοχές στις όχθες του Αράχθου καθώς και ανηφορικές περιοχές που απομακρύνονται από τον ποταμό.
  • Πεζοπορική διαδρομή: Πλατεία Βουργαρελίου – Παραδοσιακός οικισμός Σελιό (Βουργαρέλι)Έχει ως αφετηρία την πλατεία του χωριού και η διαδρομή ολοκληρώνεται ύστερα από περίπου 3,5 χλμ. πορείας σε ένα σημείο με υπέροχη θέα προς τον κάμπο της Άρτας μέχρι τις λιμνοθάλασσες του Αμβρακικού. Επίσης το χωμάτινο κομμάτι της διαδρομή, περίπου 2,5 χλμ προσφέρεται και για ορεινή ποδηλασία (mountain bike).
  • Πεζοπορική διαδρομή:Μελισσουργοί – Θεοδώριανα – Η διαδρομή αυτή ξεκινάει από το χωριο Μελισσουργοί και καταλήγει στο χωρίο Θεοδώριανα, ύστερα από πορεία περίπου 5 ωρών ανάμεσα από έλατα και λιβάδια. Στο τέλος της διαδρομής μπορείτε να ξεκουραστείτε στο Καταρράκτη της Σούδας και να απολαύσετε τη μαγευτική θέα.
Δραστηριότητες με σχοινιά

Τα βουνά των Τζουμέρκων προσφέρουν τη δυνατότητα για δραστηριότητες όπως αναρρίχηση, καταρρίχηση και εναέριο πέρασμα, ενώ υπάρχει και δυνατότητα αναρρίχησης κοντά στην πόλη της Άρτας, μετά το χωριό Γλυκόρριζο. Για πληροφορίες αναφορικά με τις δραστηριότητες αυτές και τα απαιτούμενα είδη μπορεί να μπορεί να απευθυνθεί κανείς στον Ορειβατικό Σύλλογο Άρτας και στην εταιρία ViaNatura.

  • Αναρρίχηση στον Καταρράκτη – Στο χωριό Καταρράκτης, στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, και συγκεκριμένα στους πανέμορφους καταρράκτες που βρίσκονται κοντά στο χωριό, μετά το τουριστικό περίπτερο, υπάρχει η δυνατότητα για αναρριχητικές διαδρομές. Οι διαδρομές αυτές βρίσκονται στο σημείο που πέφτει το νερό από τους καταρράκτες, οπότε αυτές είναι προσβάσιμες κατά κύριο λόγο τα μέσα καλοκαιριού και τους φθινοπωρινούς μήνες.
  • Αναρρίχηση στην Περάνθη – Λίγα χιλιόμετρα μετά το χωριό Γλυκόρριζο, στο Δήμο Νικολάου Σκουφά, συνεχίζοντας προς το χωριό της Περάνθης, σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από την Άρτα, υπάρχει αναρριχητικό πεδίο. Σε αυτό μπορεί να σκαρφαλώσει κανείς όλη τη διάρκεια του χρόνου κατά τις πρωινές ή απογευματινές ώρες.
  • Εναέριο πέρασμα στη Γέφυρα Πλάκας
  • Αναρρίχηση σε τεχνητή πίστα στη Γέφυρα Πλάκας
  • Καταρρίχηση στην Πλαταννούσα Συγκεκριμένα από την κεντρική πλατεία του χωριού της Πλαταννούσας υπάρχει η δυνατότητα καταρρίχησης από ασφαλισμένο βράχο με αρνητική κλίση με πανοραμική θέα την κοιλάδα του Αράχθου και την οροσειρά των Τζουμέρκων.