Παρουσίαση του Δήμου Νικολάου Σκουφά

Δημογραφικά στοιχεία

Ο Δήμος Νικόλαου Σκουφά έχει πληθυσμό 12.753 κατοίκους (Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία – Απογραφή του 2011). Αποτελείται από τις Δημοτικές Ενότητες Πέτα, Κομποτίου, Κομμένου και Αράχθου. Έχει ως έδρα το Πέτα και ιστορική έδρα το “μαρτυρικό” Κομμένο (χωριό το οποίο υπέστη ολοκαύτωμα κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής).

Παρουσίαση του Δήμου

Τα κυριότερα χωριά από τα οποία αποτελείται ο Δήμος Νικολάου Σκουφά είναι το Πέτα, το Κομπότι, το Νεοχώρι και το Κομμένο, τόποι με σημαντική συμβολή στην περιοχή της Άρτας αλλά και σημαντική συνεισφορά στις ένδοξες σελίδες της Ελληνικής Ιστορίας.

Το Πέτα αποτελεί σύμβολο του φιλελληνισμού που αναπτύχθηκε στην περίοδο της Τουρκοκρατίας και κάθε χρόνο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις (τα Φιλελλήνεια) στη μνήμη των πεσόντων στη μάχη του Πέτα στις 4 Ιουλίου 1822. Το Κομπότι είναι πατρίδα του Νικολάου Σκουφά, ενός εκ των ιδρυτών της Φιλικής Εταιρίας ενώ το Κομμένο αποτελεί σύμβολο για τη σφαγή που υπέστησαν οι κάτοικοί του από τους Ναζί κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, στις 16 Αυγούστου 1943.

Ο Δήμος Νικολάου Σκουφά αποτελείται από υπέροχα μέρη, που μπορούν να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Στην κεντρική πλατεία στο Πέτα μπορεί κάποιος να απολαύσει τον καφέ του με πανοραμική θέα της πόλης της Άρτας, ενώ πιο βόρεια βρίσκεται η γραφική τεχνητή λίμνη του Πουρναρίου. Κοντά στο Κομπότι βρίσκεται η περιοχή του Φωτεινού, που προσφέρει υπέροχη θέα προς τον Αμβρακικό κόλπο καθώς και η Κόπραινα, που για πολλά χρόνια αποτελούσε τη θαλάσσια διέξοδο της Άρτας και εκεί βρίσκεται σήμερα το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Αράχθου. Επίσης στο δήμο είναι διάσπαρτα πολλά αγροτικά χωριά, από τα οποία διέρχεται ο ποταμός Άραχθος μέχρι τις εκβολές του στον Αμβρακικό κόλπο. Μάλιστα στο Νεοχώρι υπάρχει το παραποτάμιο πάρκο δίπλα στις όχθες του ποταμού.