Παρουσίαση Δήμου Αρταίων

Δημογραφικά στοιχεία

Ο Δήμος Αρταίων έχει πληθυσμό 43.166 κατοίκους (ΕΛΛ.ΣΤΑΤ.ΥΠΗΡ.Απογραφή του 2011) και αποτελεί το πολυπληθέστερο δήμο της Περιφερειακή Ενότητας Άρτας. Αποτελείται από τις Δημοτικές Ενότητες ( Δ.Ε.) Άρτας, Αμβρακικού, Βλαχερνών, Ξηροβουνίου και Φιλοθέης. Έδρα του Δήμου είναι η πόλη της Άρτας.


Παρουσίαση του Δήμου

Το δήμο διασχίζει ο ποταμός Άραχθος, ενώ η πόλη με το κάμπο της Άρτας συνδέεται με τη κεντρική γέφυρα , που έχει αντικαταστήσει το περίφημο πέτρινο γεφύρι της Άρτα, ξακουστό από το δημοτικό ποίημα του Πρωτομάστορα (σαρανταπέντε μάστοροι και εξήντα μαθητάδες….. ολημερίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν….).
Στο Δήμο εντυπωσιάζει επίσης, η βυζαντινή εκκλησία της Παναγιάς της Παρηγορήτισσας, της Αγίας Θεοδώρας, πολιούχου της πόλης, η Παναγιά της Βλαχέρνας κ.ά…
Στο βορειοδυτικό άκρο της πόλης της Άρτας δεσπόζει το κάστρο, το οποίο προφύλαξε στους μεσαιωνικούς χρόνους τους κατοίκους της αρχαίας Αμβρακίας, πόλη στα θεμέλια της οποίας έχει χτιστεί η Άρτα, από κάθε είδους εχθρούς.
Στα νότια του Δήμου, στη Δημοτική Ενότητα Αμβρακικού, κυριαρχεί ο Αμβρακικός κόλπος με τη λιμνοθάλασσα της Κορωνησίας πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα.
Οι Αρτινοί είμαστε περήφανοι και για τη πολλάκις πρωταθλήτρια ομάδα χαντμπολ γυναικών Αναγέννηση Άρτας, ενώ στο δήμο δραστηριοποιούνται και διάφοροι αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι!
Τα προϊόντα του δήμου είναι κυρίως εσπεριδοειδή, πορτοκάλια και μανταρίνια, αλλά και κάστανα και φουντούκια κ.α.