Παρουσίαση του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη

Δημογραφικά στοιχεία

Ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη, αποτελεί ορεινό δήμο της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας με πληθυσμό 5.780 κατοίκους (Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία – Απογραφή του 2011). Αποτελείται από τις Δημοτικές Ενότητες Ηρακλείας, Γεωργίου Καραϊσκάκη και Τετραφυλίας. Έδρα του Δήμου είναι η Άνω Καλεντίνη και ιστορική έδρα οι Πηγές.

Παρουσίαση του Δήμου

Ο δήμος αποτελείται από χωριά που είναι «σκαρφαλωμένα» στα βουνά του νοτιοδυτικού τμήματος του νομού Άρτας. Τα γνωστότερα από αυτά είναι το Διάσελλο, το Κλειδί, η Πέτρα, η Σκουληκαριά, η Άνω Καλεντίνη, ο Μεσόπυργος, οι Πηγές και άλλα και βρίσκονται μέσα στο ορεινό πράσινο. Πέρα από τα γραφικά αυτά χωριά, αξίζει κανείς να επισκεφτεί τοποθεσίες φυσικού κάλλους, όπως το οροπέδιο Γαβρόγου (κοντά στη Σκουληκαριά) καθώς και τις κοιλάδες που σχηματίζει ο Αχελώος ποταμός στα σύνορα με τους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας καθώς και πολλές εκκλησίες και μοναστήρια, όπως η μονή Σέλτσου στις Πηγές και η Μεγαλόχαρη στο ομώνυμο χωριό.

Η ονομασία του δήμου προέρχεται από τον αγωνιστή της Επανάστασης του 1821 Γεώργιο Καραϊσκάκη, ο οποίος γεννήθηκε στην Σκουληκαριά. Στην κεντρική πλατεία του χωριού υπάρχει η προτομή του και κάθε χρόνο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στη μνήμη του (Καραϊσκάκεια). Στην περιοχή έδρασαν επαναστατικά καθόλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας οι κάτοικοί της καθώς και οι Σουλιώτες. Μάλιστα η περιοχή της μονής Σέλτσου χαρακτηρίζεται ως το «Ζάλογγο» της Άρτας, καθώς το 1804, τα γυναικόπαιδα που είχαν αποκλειστεί στο μοναστήρι προτίμησαν να πέσουν στο γκρεμό από το να παραδοθούν στους Τούρκους.