Φυσικές Ομορφιές / Αξίζει να επισκεφθείτε!

  • Δασικό Χωριό «Κέδρος»

Το Δασικό χωριό «Κέδρος»  βρίσκεται στα Τζουμέρκα, σε υψόμετρο 920 μέτρων, κοντά στο χωριό Καταρράκτης και σε απόσταση 64 χιλιομέτρων από την πόλη της Άρτας. Καταλαμβάνει έκταση 45 στρεμμάτων και αποτελείται από 20 ξύλινα σπίτια και υπαίθριο χώρο διαμορφωμένο υπέροχα, με πλακόστρωτα δρομάκια και δέντρα.

Ο επισκέπτης του χωριού μπορεί να απολαύσει την παρουσία του στην ορεινή φύση, ενώ η θέση του μπορεί να αποτελέσει ορμητήριο για επίσκεψη στα κοντινά χωριά των Τζουμέρκων καθώς και για ποικίλλες δραστηριότητες (πεζοπορία, ράφτινγκ στον Άραχθο, ιππασία και άλλα).

  • Καταρράκτες Σούδας

Οι καταρράκτες της Σούδας αποτελούν το σήμα κατατεθέν του χωριού των Θεοδωριάνων και αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Σχηματίζονται από τα τρεχούμενα νερά του «Γκούρα», τα οποία γκρεμίζονται από 25 μέτρα ύψος και χωρίζονται στα δύο, δημιουργώντας ένα φυσικό τοπίο εκπληκτικής ομορφιάς.

Η πρόσβαση στους καταρράκτες είναι αρκετά εύκολη. Συγκεκριμένα, κάποιος μπορεί να φτάσει εκεί με τα πόδια ακολουθώντας το σηματοδοτημένο μονοπάτι που ξεκινάει από το χωριό των Θεοδωριάνων. Ο απαιτούμενος χρόνος είναι περίπου 50 λεπτά, ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι της διαδρομής αυτής μπορεί να γίνει και με αυτοκίνητο.

  • Κωστηλάτα & θέση Σταυρός (Θεοδώριανα)

Το χωριό Θεοδώριανα είναι γνωστό για το οροπέδιο Κωστηλάτα, το οποίο είναι σε υψόμετρο περίπου 2000 μέτρα. Το τοπίο που διαμορφώνεται εκεί θυμίζει τις Άλπεις και από εκεί μπορεί κανείς να φτάσει στην ψηλότερη κορυφή των Τζουμέρκων, στο Καταφίδι (υψόμετρο 2393 μέτρα). Γνωστή είναι η Κωστηλάτα και από τους στίχους του δημοτικού τραγουδιού «Ψηλά στην Κωστηλάτα στα κρύα τα νερά, χορεύουν τα κορίτσια μαζί με τα παιδιά. Πο πο πο πο τρομάρα σας να μην το μάθει η μάνα σας, πο πο πο πο τι γιένεται και στο χωριό δεν φαίνεται».

Έξω από τα Θεοδώριανα βρίσκεται η περιοχή Σταυρός, η οποία ονομάστηκε έτσι όταν το 1777 μοναχός Κοσμάς ο Αιτωλός όρθωσε στην περιοχή ξύλινο σταυρό. Στην περιοχή έγινε σημαντική μάχη Ιούλιο με Αύγουστο του 1821 μεταξύ των Τούρκων (με αρχηγό τον Ισμαήλ Πασά) και των Ελλήνων (με αρχηγό τον Γώγο Μπακόλα), όπου η έκβαση ήταν νικηφόρα για τους Έλληνες και ανέκοψε την επέλαση των Τούρκων προς τη Στερεά Ελλάδα και τον Μοριά. Μάλιστα, στην περιοχή έχει ανεγερθεί και μνημείο προς τιμή των πεσόντων της μάχης αυτής.

Σήμερα η περιοχή Σταυρός δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες της να απολαύσουν τη θέα στα βουνά των Τζουμέρκων και επίσης να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες (κατά τους χειμερινούς μήνες) στο πάρκο ορεινών δραστηριοτήτων.

  • Καταρράκτες στο χωριό Καταρράκτης

Κοντά στο χωριό Καταρράκτης, και συγκεκριμένα κοντά στο συνοικισμό Κρυοπηγή, βρίσκονται οι δίδυμοι καταρράκτες, από τους οποίους έχει πάρει το χωριό το όνομά του (μέχρι και τη δεκαετία του 1930 το χωριό ονομαζόταν Σχωρέτσαινα).

Οι καταρράκτες προσφέρουν ένα μαγευτικό και ξεχωριστό θέαμα, καθώς το ύψος πτώσης του νερού είναι περίπου 90 μέτρα και έχουν νερό σχεδόν όλο το χρόνο, ωστόσο καλύτερη εποχή για να τους επισκεφτεί κάποιος είναι οι μήνες Απρίλιος και Μάιος, όταν και τα νερά είναι πιο ορμητικά. Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι το βουητό του νερού που δε σταματάει ποτέ. Δίπλα στους καταρράκτες λειτουργεί αναψυκτήριο, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν κάποιο καφέ ή ρόφημα.