Φυσικές Ομορφιές/ Αξίζει να Επισκεφτείτε!

  • Οροπέδιο Γάβρογο

Κοντά στο χωριό Σκουληκαριά βρίσκεται το οροπέδιο Γάβρογο σε υψόμετρο περίπου 1200 μέτρων με έκταση 8000 στρεμμάτων. Αποτελεί τοποθεσία ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς καθώς είναι διάσπαρτο από δάση ελάτου και κέδρου, ενώ εκεί ζούνε και άγρια άλογα.

Το λιβάδι του οροπεδίου χρησιμεύει ως βοσκότοπος κατά τους θερινούς μήνες (από 7000 – 10000 αιγοπρόβατα) και μάλιστα κάθε καλοκαίρι εκεί διεξάγοταν μέχρι πρότινος εκδηλώσεις, γνωστές ως η «γιορτή της Προβατίνας».

Στη θέση «Κανάλια» κοντά στο οροπέδιο υπάρχει ορειβατικό καταφύγιο (σε υψόμετρο 1400 μέτρων) που μπορεί κανείς να επισκεφτεί.

  • Κοιλάδα Αχελώου

Ο Αχελώος ποταμός διασχίζει την περιοχή του Νομού Άρτας στην ανατολική του πλευρά και αποτελεί φυσικό όριο μεταξύ των νομών Άρτας και Καρδίτσας. Κοντά στο χωριό Μεσόπυργο σχηματίζει κοιλάδα ο ποταμός, δημιουργώντας τοπίο ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς.

Αξιοσημείωτο γεγονός στην περιοχή είναι η «Περαταριά», το χειροκίνητο τελεφερίκ – βαγονάκι, το οποίο κινείται με τροχαλία πάνω σε χοντρό σύρμα. Χρησιμοποιείται από το 1960 και ενώνει τις όχθες του ποταμού Αχελώου στο σημείο εκείνο και ουσιαστικά το νομό Άρτας με το νομό Καρδίτσας.